Demari on yrittäjän kaveri

SDP esittää veronalennuksia ansiotuloille, jotka muodostavat yli 90 prosenttia elinkeinonharjoittajien tuloksesta.

20180418_114237

Kauppalehden Mirjami Saarinen oli lukenut Antti Rinteen haastattelun maanantain lehdestä ja tehnyt johtopäätöksiä SDP:n veropolitiikasta. Saarinen näkee SDP:n linjauksissa jotain hyvää, mutta hänen mielestään yrittäjät jäävät Demareiden veropolitiikassa tappiolle.

Saarinen on väärässä. Pienyrittäjien kannattaa äänestää Demareita.

SDP:n verolinjaukset kannattaa lukea Kauppalehden sijaan SDP:n vero-ohjelmasta. Saarinen jätti huomiotta vero-ohjelman ytimen: SDP siirtäisi verotuksen painopistettä omistamisen verotukseen tiivistämällä veropohjan aukkoja ja keventämällä pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta.

SDP:n esittämä ansiotuloveronalennus kohdistuisi nimenomaisesti pienyrittäjiin. Tämä käy ilmi vaikkapa valtiovarainministeriön selvityksistä:

”Valtaosa pienyritysten tuloksesta verotetaan ansiotulona. Elinkeinoharjoittajilla keskimäärin yli 90 prosenttia ja henkilöyhtiöiden osakkailla noin 77 prosenttia tuloksesta verotettiin ansiotulona verovuonna 2014.”

Toinen keskeinen osa SDP:n vero-ohjelmaa on omistamisen veropohjan aukkojen paikkaaminen. Se tarkoittaa, että SDP puuttuisi vakuutuskuorilla ja muilla sijoitustuotteilla harjoitettuun verokikkailuun. Niistä kertyvistä tuotoista on voitu välttää verot jopa kokonaan.

Kuka aukoista hyötyy? Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan 77 prosenttia sijoitusvarallisuudesta ja osakkeistakin lähes puolet keskittyy varakkaimmalle yhdelle prosentille suomalaisista. Tähän miljonäärikastiin vain harva yrittäjä voi haikailla.

SDP puuttuisi myös monikansallisten suuryritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun, jonka vuoksi ne ovat voineet välttää veroja Suomesta kertyvistä voitoista. Näin pienet ja suuremmatkin kotimaiset yritykset pääsisivät samalle viivalle suuryritysten kanssa.

Saarinen unohtaa myös, että valtion budjetissa on kaksi puolta. Veroja ei kerätä Kankkulan kaivoon vaan niillä rahoitetaan tulonsiirtoja ja hyvinvointivaltion palveluja. SDP investoisi esimerkiksi päivähoitoon ja koulutukseen. Tämä hyödyttäisi suoraan esimerkiksi niitä yrittäjiä, joilla on lapsia. Pidemmällä aikavälillä saadaan lisää osaavia yrittäjiä ja heille työvoimaa – eli luodaan pohjaa kasvulle. Tilastot kertovat, että hyvinvointivaltioissa voidaan hyvin ja täällä on turvallista elää ja yrittää.

Valtaosa yrittäjistä siis hyötyisi SDP:n talouslinjauksista. Siksi ihmettelen, miksi esimerkiksi Suomen yrittäjien Mikael Pentikäinen on arvostellut yksipuolisesti SDP:n linjauksia tuomatta esiin edellä kuvaamaani kokonaisuutta. Etenkin pienyrittäjäjäsenten on syytä kysyä, kenen etua hän näin tehdessään ajaa?

Lauri Finér

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija

EDIT: Ingressiä täsmennetty 21.8. klo 20:37.

2 thoughts on “Demari on yrittäjän kaveri

Add yours

 1. Blogikirjoirtuksesta puuttuu Antti rinteen pitkään ajama uudistus nostaa arvonlisäverovelvollisuuden ala­raja nostaminen 30 000 euroon ! Tämä olisi valtava helpostus kymmenille tuhansille mikroyrityksille, joille yrittäjyys merkitsee jatkuvaa kamppailua päivittäisen toimeentulon kanssa. Alv-velvollisuuden poistuminen pienimmiltä mikroyrityksiltä alentaisi myös mikroyrittäjien kirjanpitokustannuksia.

  30000 liikevaihtoalarajan ylittäville yrityksille tarvittaisiin nykyistä selkeämpi ja yksinkertaisempi alarajahuojennus esim. liikevaihtoalueelle 30000-45000 euroa, jotta alarajan ylittyessä koko alv-velka ei ” rysähtäisi ” kerralla maksuun.

  Alv-alarjan nosto lienee ollut esillä Sipilän hallituksessa, mutta pienituloisten mikroyrittäjien aseman helpottamisen asemasta Sipilän hallitus päätyikin helpottamaan lähinnä hyvin toimeentulevien apteekkareiden, asianajajien ja lääkäreiden verotusta tuloverotuksessa tehtävän 5 % yrittäjävähennyksen muodossa.

  Em. ammattiryhmistä etenkin apteekkarit ovat jo muutoinkin nauttineet yhteiskunnan tarjoamasta , apteekkimonopoliin perustuvasta erityisasemasta. Silläkin uhalla, ettei SDP jatkossa olisi enää apteekkariyrittäjien kaveri, SDP:n kannattaisi ajaa näkyvästi apteekkemonopolin purkua ja lääkehinnoittelun vapauttamista! Miksi antaa Antero Vartian & co viedä äänet , kun vaatimus apteekkimonopolin purkamisesta sopii aivan yhtä hyvin SDP:n ideologisen linjan kanssa.

  Alv-velvollisuuden alarajan nosto 30000 euroon helpottaisi uusien yritysten perustamista etenkin työvaltaisille aloille , joilla hankintojen alv-vähennysoikeden merkitys on vähäinen ( esim . parturi-kampaajat , IT alalla toimivat start-up’it ) Viimeisen parin vuoden aikana suuri joukko parturi-kampaamoalan yrityksiä on joutunut lopettamaan kannattavuussyistä toimintansa – yhtenä syynä velvollisuus tilittää valtiolle arvonlisäveroina lähes 24 kaikesta asiakkailta laskutetuista maksuista.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Ihan totta, etten maininnut tätä enkä muutamaa muutakaan ohjelmiimme sisältyvää yrittäjille suunnattua tukea. Vero-ohjelmaan sisältyvä alv-alarajaehdotus oli mainittu Saarisen tekstissä, joten halusin kirjoituksessani laajentaa näkökulmaa kysymyksiin, joita siinä hän ei käsitellyt. Nähdäkseni iso kuva usein hämärtyy, kun veroista keskustellessa keskitytään yksittäisiin tukiin. Noin yleisemmin SDP:n linjana on, ettei arvonlisävero tule korottaa. Ohjelmaamme sisältyy mm. esitys ”kestävän kehityksen arvonlisäverosta”, jolla ohjattaisiin alempien alv-kantojen käyttöä. Kirjoitin siitä blogissa kesäkuussa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: