Lakiluonnos hallintarekisterien veronkierron torjumiseksi jättää toivomisen varaa

Hallitus lupasi toukokuussa puuttua hallintarekisterien aiheuttamaan verovilppiin rangaistusluonteisella 50 prosentin ennakonpidätyksellä. Valtiovarainministeriö laittoi lupailuja koskevan lakiluonnoksen lausuntokierrokselle kesäkuun lopussa. Hallituksen ehdotukset ovat muuttuneet jälleen uuteen muotoon. Ne ovat kuitenkin kaukana täydellisestä.

VM pyytää lausuntoja 28.8. mennessä ja lain on tarkoitus tulemaan voimaan ensi vuoden alusta. Kertaus hallintarekisterisaagaan lienee paikallaan ennen kuin käyn esityksiä läpi.

Hallintarekisteri

Hallituksen yli vuoden pöydällä ollut lakiesitys palasi yllättäen viime huhtikuun kehysriihen jälkeen eduskuntaan. Oppositio ja monet asiantuntijat olivat kritisoineet erityisesti sitä, ettei esitys puuttunut hallintarekisterien aiheuttamiin talousrikoksiin, kuten verovilppiin, sisäpiiririkoksiin ja rahanpesuun. Ne johtuvat siitä, että hallintarekisterit mahdollistavat suomalaisen pörssiyhtiön osakkeiden omistamisen anonyymisti.

Kehysriihessä hallituspuolueet kuitenkin sopivat ratkaisuksi rangaistusluonteisen lähdeveron verottajaa piilotteleville osingonsaajille. Ehdotus muuttui vain muutamaa päivää myöhemmin 50 prosentin ennakonpidätykseksi. Hallituspuolueet sitoutuivat ehdotukseen ja eduskunta salli lopulta niiden äänillä suomalaisille ulkomaisten hallintarekisterien käytön.

On ilmeistä, ettei rangaistusluonteinen ennakonpidätys ratkaise hallintarekisterien ongelmia. Uudessa lakiluonnoksessa ratkaisut ovatkin muuttuneet uuteen muotoon. Siihen sisältyy edelleen 50 prosentin ennakonpidätys, joka perittäisiin suomalaisilta tunnistamattomilta osakkailta. Sen rinnalle on palannut kertaalleen haudattu ulkomaisille piilottelijoille suunnattu 35 prosentin lähdevero.

Esityksen varsinainen pihvi on kuitenkin se, että osakkeita säilyttävien yritysten olisi kerättävä osingonsaajien tunnistetiedot. Seurauksena viranomaiset saisivat tietoonsa lähes kaikki suomalaiset ja ulkomaiset osingonsaajat, jolloin osinkoverojen välttäminen vaikeutuisi merkittävästi.

Osakkaiden tunnistaminen varmistettaisiin sillä, että hallintarekisteriosakkaita säilyttävien yritysten olisi rekisteröidyttävä säilyttäjärekisteriin. Rekisteröityjen säilyttäjien taas olisi kerättävä tunnistetiedot osinkoa maksavalle yritykselle, jolloin myös Verohallinto saisi tiedot käsiinsä. Säilyttäjillä olisi nykyisestä poiketen kannustin kerätä oikeat tiedot, sillä se joutuisi vastuuseen asiakkaidensa maksamattomista veroista, jos tunnistetiedot olisivat vääriä. Kiinnijäämisriski vääristä tiedoista olisi todellinen, sillä Suomi toimittaisi ulkomaisten osakkaiden tiedot heidän asuinvaltioidensa viranomaisille. Ne voisivat ilmoittaa Suomeen vääristä tiedoista.

Edellä kuvattu säilyttäjien ilmoittamisvelvollisuuteen perustuva mekanismi vaikuttaa toimivalta. Valitettavasti ehdotusta ei viety loppuun saakka, mikä uhkaa vesittää sen kokonaan. Olennaisia puutteita on kaksi.

Ensiksi ilmoittamisvelvollisuus koskisi ainoastaan osinkotuloja, jolloin osakas olisi tunnistettava vain osingonjakohetkellä. Osinkotulon voi kuitenkin muuttaa myyntivoitoksi myymällä tai vuokraamalla osakkeet ennen osingonjakoa. Ne voi halutessaan ostaa takaisin osingonjaon jälkeen. Viranomaiset eivät saisi tietoonsa osakkeiden myyntejä, joten myyntivoittoveron välttäminen olisi edelleen mahdollista. Tämän tyyppistä osinkoveron välttelyä on harjoitettu jo kauan.

Toiseksi omistukset olisivat vain viranomaisten tiedossa. Pörssiyhtiöiden omistajat tulisi saada julkiseen rekisteriin. Mallia voi ottaa Norjasta, jossa osakastietoja voi hakea verkosta. On piensijoittajien etu, että osakastiedot ovat julkisia. Siten estetään, etteivät yritysjohto, poliitikot tai suuromistajat käytä oikeuksiaan väärin.

Toukokuussa esitimme Timo Harakan blogissa kolme edellytystä, joilla hallintarekisterien aiheuttama veronkierto estettäisiin ja varmistettaisiin omistusten läpinäkyvyys. Uusi lakiluonnos vastaa näistä yhteen, kun sen toteutuessa veroviranomaiset saisivat osingonsaajat tietoonsa. Toivottavasti lopullinen esitys korjaa kaksi puutetta.

Lauri Finér

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: